Stresul și Anxietatea – pericole moderne
Stresul și Anxietatea – pericole moderne
În data de 05.05.2022 a avut loc Webinarul „Stresul și Anxietatea – pericole moderne”, eveniment organizat GRATUIT, de către Fundația Competenți, Corecți și Utili.
Împreună cu Corina Goreac - psihoterapeut, psiholog sportiv și analist comportamental – vom descoperi căi de control asupra Stresului și Anxietății, care ne vor ajuta să ne îmbunătățim calitatea vieții.
Stilul de viață din prezent este unul extrem de solicitant, iar sentimentul general de incertitudine cu privire la viitor, principalul motiv care contribuie la creșterea nivelului de stres.
Cuvântul stres provine din latinescul “stringere” care înseamnă a cuprinde, a îmbrățișa, a strânge, a restrânge, a lega, a îndurera, a răni . Ca primă reacție ne alarmăm, apoi încercăm să rezistăm cât putem de bine. Din păcate, cerem ajutor de abia în faza de epuizare.
Un studiu efectuat în pandemie, arăta că peste 55% dintre români se confruntau un o creștere exponențială a nivelului de stress. Acest lucru după ce datele din 2019 ale unui studiu similar prezentau o statistică îngrijărătoare, 98% din români erau afectați de stres. A urmat o perioadă dificilă pentru toată lumea, care încă mai continuă. Cele mai des întâlnite afecțiuni asociate stresului sunt lipsa de energie și oboseala ridicată, resimțite de 50% dintre români. Acestea sunt urmate îndeaproape de anxietate, menționată de 41% dintre respondenți.
Oamenii sunt impactați puternic iar corpul resimte durerea prin: noduri în stomac, bătăi accelerate ale inimii, atacuri de panică, dureri de cap, huruituri în urechi, transpirații reci, insomnii, de care își doresc să scape imediat.
Persoanele care suferă de stres pot influența direct, într-un mod activ, impactul surselor și al situațiilor prin strategii comportamentale, cognitive și emoționale. Altfel, factorul de stres rămâne o amenințare, care produce stare de tensiune sau nervozitate, cu simptome mai intense, dacă persoana nu reușește să facă față în mod adecvat situației.
Cui i s-a adresat webinarul ?
Webinarul se adresează:
- Persoanelor care se gândesc foarte mult la suferința lor, prezentă sau trecută, ca urmare a pierderii unor personae sau proiect sau a unor schimbări majore în viață.
- Celor care resimt o durere fizică și emoțională foarte intensă.
- Persoanelor care simt că relațiile lor personale sunt în impas și nimic nu mai funcționează, care traversează o perioadă încărcată de conflicte, nesiguranță sau singurătate.
- Persoanelor afectate de schimbările anunțate pe piața financiară, a muncii, a energiei.
- Persoanelor afectate de război, sau de cantitatea mare de informații pe care o primesc în fiecare zi.
- Celor care trec printr-o perioadă extrem de încărcată profesional. Care se simt copleșiți de sarcini la serviciu și nu au la cine apela. Celor aflați în prag de burn-out.
- Dar și adolescenților care urmează să susțină examene de evaluare sau bacalaureat și părinților acestora. De obicei părinții suferă mult mai mult decât copiii lor.
- Cei care doresc să se cunoască mai bine și să își îmbunătățească viața. Să scape de senzația de urgență și presiune.
Cui nu i s-a adresat webinarul ?
Acest webinar nu este potrivit persoanelor care nu au suferit suficient, deoarece acestea au încă resurse pentru a suporta. Și poate nici celor care își doresc să îi schimbe pe alții, deși este epuizant.
Cu ce au pleacat acasă participantii ?
- Cu identificarea celor 5 surse de stres. Ce este eustresul și ce este distresul.
- Cu mai multă claritate în privința mecanismelor psihice. Nu este nimic în neregulă cu noi.
- Cu tehnici de control emoțional. Vedem de ce locul de siguranță funcționează.
- Apoi, cu mecanisme de control mental. Avem între 50.000 și 70.000 de gânduri într-o zi.
- Și, nu în ultimul rând, cu redobândirea Încrederii în propria persoană. Până la urmă, cu noi petrecem cel mai mult timp.
Detalii trainer:
Corina Goreac este psihoterapeut, psiholog sportiv și analist comportamental. Este pasionată de psihologia performanței și integrează zona de neuroștiință în practica sa. Este specializată în psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihologie pozitivă, Schema Therapy. Lucrează direct, în cabinet, cu adulți și adolescenți care doresc să se dezvolte personal, să se iubească autentic, să înțeleagă viața, cu experiențele sale. A colaborat cu Federația Română de Fotbal, CSM București, Federația Română de Tenis, Sport Psy 1, Fundația Calea Victoriei. Mai presus de toate, prețuiește oamenii. Crede în valoarea individuală a fiecărei persoane, în relațiile de colaborare și abilitățile de comunicare ca surse ale fericirii noastre.