Faimosul sculptor român s-a născut pe data de 19 februarie 1876 în satul Hobița din județul Gorj. Constantin Brâncuși decedează pe data de 16 martie 1957 în Paris, la vârsta de 81 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Parizian Montparnasse.
Fiind al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919), acestă termină prima clasă primară în Pestisani, continuând școala în Brădiceni. Întreaga copilărie a fost marcată de plecări dese de acasă, ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.
A urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova (1894-1898), după care a continuat cu Școală de Bellearte din București. În primul an de studenție, lucrarea sa “Bustul lui Vitellius” – (1898), obține “mențiune onorabilă”. În anul 1900, lucrarea “Cap al lui Laocoon” obține medalia de bronz, iar “Studiu” din anul 1901 câștigă medalia de argint.
În anul 1905 este admis la prestigioasă École Naționale Supérieure des Beaux-Arts, lucrând în atelierul lui Antonin Mercié până în anul 1906, când, atingând limita de vârstă, părăsește școala. Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind celebrele cuvinte: “La umbra marilor copaci nu crește nimic”.
În perioada comunistă, Constantin Brâncuși a fost contestat ca unul dintre reprezentanții “formalismului burghez cosmopolit”. Din acest motiv oferta făcută statului român de a-I lasă moștenire 200 de lucrări și atelierul său din Paris “Impasse Ronsin” de la numărul 10, a fost respinsă.
Pe data de 7 martie 1951, într-o ședință prezidată de Mihail Sadoveanu, Secțiunea de Știința Limbii, Literatură și Arte a Academiei Republicii Populare Române, academicienii și intelectualii români, resping oferta făcută de marele sculptor pe motiv că acesta este un reprezentant al burgheziei decadente, astfel atelierul lui Brâncuși a revenit statului francez.
În anul 1957, Brâncuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, se spovedește și se împărtășește, apoi îi mărturisește: “mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țară mea”. Pe dată de 16 martie 1957 Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2 dimineață, iar pe data de 19 martie este înmormântat.
Prin operele sale a prezentat gândirea țăranului român, rădăcinile adânci și miturile artei populare. Constantin Brâncuși este unul din cei mai mari promoteri ai României, operele sale fiind admirate în aproape toate capitalele lumii.
“Duceți-vă la noi, în România, să vedeți oamenii, costumele, locurile. Duceți-vă să vedeți ceea ce am putut să realizez eu, la Târgu-Jiu!”- Constantin Brâncuși
Sursă Foto: Foto Brancusi